Wat is een woonbioloog?
Het vak van woonbioloog is een beroep wat men in de praktijk moet leren. Er zijn verschillende opleidingen te volgen om woonbioloog te worden. Ongelooflijk belangrijk als basis, maar het is net als met de meeste beroepen: men leert een aantal basisbegrippen en regels, maar de finishing touch leer je in de praktijk. De woonbioloog onderzoekt de woning en de omgeving hiervan op ziekmakende eigenschappen, met als doel de woning ‘gezond’ te maken.
Ziekmakende eigenschappen
De ziekmakende eigenschappen zijn onder andere straling, ongezonde bouwmaterialen, slechte ventilatie of een ongezonde woonomgeving.
Straling
Met straling worden de elektrische, magnetische of elektromagnetische velden bedoeld die ontstaan uit respectievelijk elektriciteitsleidingen, hoogspanningsleidingen of zendmasten/wifi routers/smartphones.
Elektriciteitsleidingen en snoeren rondom het bed geven een veld af waar je tijdens de slaap last van kan hebben. Haal je deze snoeren weg of zet je ’s nachts de elektriciteit van de slaapkamer uit, zal je merken dat je veel rustiger slaapt en uitgerust wakker wordt. Een elektrische wekker naast het hoofdeinde van het bed kan een sterk magneetveld veroorzaken, vergelijkbaar met het slapen onder hoogspanningsleidingen. Vervang je deze wekker voor een batterijwekker dan is ook dit probleem makkelijk opgelost.
Je kan de elektromagnetische velden eenvoudig uit de slaapkamer verbannen door de wifi en je smartphone tijdens de slaap uit te zetten. Je kan je telefoon ook op vliegtuigstand zetten natuurlijk, maar in sommige gevallen blijft hij dan toch nog zo af en toe zenden.
Ongezonde bouwmaterialen
Natuurlijke onbehandelde bouwmaterialen zijn in de regel te verkiezen boven kunststof bouwmaterialen, net als natuurlijke verf of lak.
Slechte ventilatie
In veel onderzochte woningen zie je dat er slecht wordt geventileerd. Door de hoge energieprijzen van dit moment worden ventilatieroosters dichtgezet en kieren voorzien van een tochtstrip. Hierdoor neemt de natuurlijke ventilatie af waardoor er vaak hoge Co2- en luchtvochtigheidswaarden worden gemeten. Hoofdpijn, en schimmels kunnen hiervan het gevolg zijn.
Ongezonde woonomgeving
Tot slot behoeft een gezonde woonomgeving niet veel uitleg. In een bos wonen is een stuk gezonder dan aan een drukke weg in de stad.
Geschreven door Thijs Tjaden
Thijs is eigenaar van BioZence en Tjaden woonbiologie. Sinds begin van deze eeuw is Thijs woonbioloog en draagt door middel van zijn producten en diensten bij aan een prettig en gezond leefmilieu.
Geef een reactie